-
Velkommen til FOTO-FOREDRAG i Herreklubben onsdag 16. oktober kl 11.00
Vil du lære mer om fotografering, bli inspirert og engasjert? Ta bedre bilder av mennesker eller naturen? Eller hvordan redde filmopptak som smuldrer bort? Våre to fotografer Bjørn Arne og Per -Erik viser deg hvordan: Praktisk og lærerik innføring om FOTOGRAFERING og utstyr. Hvordan man øver for til å "se" nye motiver. Vi lover du vil "se verden" med nye øyne etterpå, velkommen til fotoforedrag i Herreklubben!
TUR & KULTUR: Bli med oss til Klosterenga Skulpturpark onsdag 25. oktober
Påmeldingen er åpen, ring og meld deg på til en hyggelig tur til Klosterenga Skulpturpark! Opplev 15 vakre skulpturer av billedhogger Bård Breivik langs det vakre bekkeløpet sammen med oss.MELD DEG PÅ: Ring Frivilligsentralen telefon 22 15 41 20 (mandag-torsdag kl 10-16) personlig påmelding, begrenset antall plasser. Turen starter kl 10 på Frivilligsentralen og avsluttes ca kl 15 (felles gratis lunsj på turen).
KLOSTERENGA SKULPTURPARK
Vår turgruppe TUR & KULTUR ønsker velkommen til en hyggelig dag med skulpturvandring i gamlebyen på Galgeberg i Oslo
BAKGRUNNSINFO: Klosterenga park er en skulpturpark i bydel Gamle Oslo med et unikt kunstnerisk bekkeløp og kunstelementer utformet av billedhugger Bård Breivik. Parken er en opplevelsespark med kunst, vann og grønne områder for store og små.
Parken ligger i et område som skriver seg tilbake til middelalderens Oslo. Den gang var det klosterdrift, jordbruk og beitemark. På 1800-tallet vokste byen, Botsfengselet ble bygget og bygårdene rundt vokste frem. Parken på Klosterenga ble etter hvert anlagt og på 1920-tallet ble Hovinbekken lagt i rør. Sommeren 2023 ble bekken gjenåpnet, og tilgengelig for dyreliv og planter.
Klosterenga skulpturpark var i utgangspunktet et samarbeid mellom Bård Breivik og Bydelsadministrasjonen i Gamle Oslo som del av satsningen Miljøbyen Gamle Oslo. På begynnelsen av 1990-tallet var denne delen av indre sentrum øst preget av tungtrafikk, rus- og voldsproblematikk, fraflytting og nedleggelse av den lokale skolen. For å bedre på dette var Klosterenga skulpturpark et av flere viktige insentiv for byutviklingsprosessen, og et sosialt, økonomisk og kulturelt områdeløft for bydel Gamle Oslo.
1. Øvre plass På Øvre plass kommer vannet opp som en underjordisk vannåre, og markerer starten på bekken på Klosterenga. Rundt amfiet er det plassert skulpturelle benker i sort diabas.
2. Trappefoss Fra Øvre plass ledes bekken nedover den skulpturelt utformede Trappefossen, utført i Iddefjordgranitt.
3. Sortebekken Sortebekken er inspirert av de gamle bekkene på Vestlandet, som skilte jordene fra hverandre og holdt beitedyra på plass. Sortebekken er kledd i sort diabas fra Skåne, og med mindre stein i bunnen som gir ly til fisk og skaper bevegelse i vannet.
4. Muren, Bassenget og Den flerkulturelle plass Den flerkulturelle plass består av historiske byggestein, gamle gudebilder, buddhahoder og skulpturer. Det ovale bassenget er bygget i sort, kinesisk granitt omgitt av en stripet rødlig sandkvartsitt. Ved enden av bassenget er vannskulpturen Vaskebrettet, utført i mørk granitt fra Fujan-provinsen sør i Kina, og en stor slette med enorme steiner opprinnelig fraktet av isen. Skulpturmaterialet kiles løs og brukes til arbeider av store dimensjoner. På Den flerkulturelle plass er granitthellene lagt som romersk forbandt. Fonteneskulptuen Lingham symboliserer Shivas fruktbarhetskraft, som er å finne i store deler av den hinduistiske verden. På Klosterenga er den mannlige kraft (Lingam) forenet med den kvinnelige (Yoni) og vannet tas ned i et sluk. På andre siden ligger skulpturen Armhulen. I Kina føres en typeelvebåter ved at de stakes fram med lange bambusstenger. Armhulen er inspirert av kinesiske stakepinneendestykker.
5. Stilla Sortebekken går i en krapp sving av rød granitt, før det fortsetter til Stilla, et vannspeil med terskler og StepStones.
6. Slipset En liten avstikker unna bekken ligger Slipset, en lang vannrenne utformet i sortkinesisk granitt.
7. Portalen På den grønne plenen ved siden av Stilla troner Portalen i rødlig svensk vånga granitt.
8. Bølgebenk Ved siden av Slipset er den skulpturelle Bølgebenken, laget i en helt spesiell steinsort fra Yantai øst i Kina, breksje.
9. Løveplassen Fra hovedinngangen nord for Muren ligger Løveplassen med to løver i kinesisk keisermarmor.
10. Grotten Et av hovedverkene i parken er Grotten. Den 11 meter lange vannskulpturen er fylt med skulpturer og søyler, og bekken renner over grottetaket og danner en naturlig vanngardin som endrer seg i takt med vannføringen i bekken.
11. Stor krakk Skulpturen Krakken langs bunebekken er utformet i sort diabas. Bunebekken har buner, stepstones, og flere skulpturelle elementer.
12. Festplassen Bekken tar en pause der Festplassen rammes inn av historiske byggestein i rød granitt.
13. Fylkessteinene Fylkessteinene ved siden av festplassen var er en gave til Oslo by fra landets fylker og Svalbard. Steinsortene er plukket ut med tanke på typiske steinsorter i hvert enkelt fylke.
14. Spiralen Spiralen nedenfor Festplassen er den første vannskulpturen som ble montert på Klosterenga.
Men økonomisk støtte fra miljøverndepartementet ble en liten del av steinsamlingen fra Citadel den såkalte Prøvemonteringen reist på rekordtid av Bård Breivik og hans team, sammen med Gamle Oslo Servicesentral (USBL) og entusiaster fra Gamlebyen beboerforening.
15. Sluttsluket og Vannkongle Sluttsluket blir den siste vannskulpturen som bekken passerer før den igjen forsvinner ned i bakken. Sluttsluket er en lyd- og lysskulptur i diabas. Sluttsluket skal monteres når bekken skal åpnes i det aller siste byggetrinnet, fra Festplassen og bak Spiralen, gjennom skogen og ned i et skulpturelt utformet sluttsluk, før en liten del fortsetter under bakken og fram til vannkongle, som markerer avslutning av parken mot Grønlandsleiret. Vannkongle er en fonteneskulptur i bronse på en sokkel av steinarten Bergan syenitt.
DATO: Onsdag 25. oktober. Oppmøte kl 10.00 på Frivilligsentralen Glads vei 47 på Grefsen
VARIGHET: Fra kl 10 til ca kl 15 (inkludert lunsj) Man kan ikke hoppe av turen underveis.
Del på:
-
HØSTPROGRAM 2024 Frivilligsentralen Grefsen Kjelsås
Kjære gjest og bruker, nedenfor ser du våre hjelpetilbud og spennende aktiviteter for deg som bor i bydelen vår. Vi er en Hjelpesentral for trengende pensjonister, et sporty og kreativt Aktivitetssenter og Loppestuene Bruktkupp er vår sosiale møteplass, åpen for alle. Du er velkommen innom kl 11-16 mandag-torsdag, vi byr på gratis kaffe, te og saft.
-
TUR & KULTUR: Høstutstillingen har oppmøte onsdag 9. oktober kl 11.30 på Frivilligsentralen (fullbooket)
Kjære påmeldte gjest: Vi gleder oss til å se HØSTUTSTILLINGEN sammen med deg. Over 100 kunstverk fyller salene på Kunstnernes Hus i Oslo. Oppmøte er onsdag 9. oktober kl 11.30 på Frivilligsentralen. (Turen er fullbooket).
-
Herreklubben Gladgutta: Lunsjtreff med Jegergryte onsdag 2. oktober kl 11.00
Herlig høstfarger og nydelig mat, velkommen til Gladguttas lunsjtreff på Frivilligsentralen. Vi byr på ellevill Jegergryte med lun potetmos og skuddsikre tyttebær. En uformell og hyggelig lunsj, du er hjertelig velkommen onsdag 2. oktober kl 11.00!
-
NYHET: SuperTirsdag kveldsåpent og kontantfrie Loppestuer
NYE ÅPNINGSTIDER & TILBUD: Frivilligsentralen er åpen for gjester mandag - torsdag kl 11-16. Våre glade gjester har etterspurt kveldsåpent i LOPPESTUENE. Vi lanserer SuperTirsdag langåpent den første tirsdagskveld hver måned, åpen fra kl 11 til 18 (se datoliste nedenfor). Hos oss kan du kun betale med VIPPS, og vi får snart betalingsterminal for bankkort. Vi tar ikke kontanter.